Lehel
17 °C
27 °C

Kilenc orosz katona halt meg egy csecsenföldi lőszerrobbanásban

MTI
2008.07.15. 19:42

Az orosz észak-kaukázusi katonai körzet kilenc katonája vesztette életét kedden Csecsenföldön egy lőszerrobbanásban, közölte az orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata. Az első jelentések hét halottról és hat sebesültről szóltak, de ez utóbbiak közül ketten később belehaltak sérüléseikbe.

A tárca közlése szerint a Saliban állomásozó 70. lövész gárdaezred katonái lőszert rakodtak át egy harckocsiból egy gépkocsiba, amikor a robbanás bekövetkezett. A szerencsétlenség körülményeinek kivizsgálására Anatolij Szergyukov védelmi miniszter különbizottságot küldött a helyszínre. Az észak-kaukázusi körzetben egyébként nagyszabású terrorelhárítási gyakorlat kezdődött hétfőn nyolcezer katona részvételével.

Csecsenföldön - amelynek szakadár csoportjai ellen a múltban két háborút is vívtak az orosz fegyveres erők - az elmúlt évben jelentősen visszaesett a terrorcselekmények száma. A grúz-abház és a grúz-oszét konfliktus miatt fokozott készültségben lévő körzet parancsnoka, Szergej Makarov vezérezredes azonban a múlt hét csütörtökén jelezte, hogy a nyáron számos hadgyakorlattal készülnek fel a térség biztonságának garantálására.