Oszkár
20 °C
29 °C

Berlusconi megnyerte a bizalmi szavazást az alsóházban

MTI
2008.07.15. 21:18

Silvio Berlusconi kormányának kedden az olasz képviselőházban fontos akadályt sikerült leküzdenie: 322 szavazattal 267 ellenében, nyolc tartózkodással bizalmat kapott a bűnözés és az illegális bevándorlás elleni harc hatékonyságának fokozására hivatott, úgynevezett biztonsági csomag ügyében.

A kormány azért vetette fel a bizalmi kérdést, hogy kikerülhesse az ellenzék mintegy 1200 módosító indítványát, és az egész csomagot változtatás nélkül gyorsan keresztülhajtsa a törvényhozáson. A biztonsági csomagról a szenátus hétfőn szavaz, jóváhagyása esetén érvénybe léphet.

Az ellenzék tiltakozott amiatt, hogy a kormány a törvénycsomag elfogadását összekötötte a bizalmi kérdéssel, mivel ezzel kiiktatta a demokratikus vitát a csomag vitatott intézkedéseiről.

Az intézkedéseknek egyebek között az a céljuk, hogy az illegális beutazást Itáliába a jövőben börtönnel büntethessék, megkönnyíti azoknak a külföldieknek a kitoloncolását, akik összeütközésbe kerültek a törvénnyel, valamint lehetővé teszi, hogy a bűnözőkről DNS-adatbankot létesítsenek.