Márta, Flóra
20 °C
33 °C

A maoisták nem alakítanak kormányt Nepálban

MTI
2008.07.22. 15:37

A nepáli választásokon a legtöbb képviselői helyet szerző maoisták, akiknek a jelöltjét hétfőn nem választották meg köztársasági elnöknek, úgy döntöttek, nem alakítják meg a himalájai ország első köztársasági kormányát, közölte kedden szóvivőjük, Krisna Bhadur Mahara. A hírt Pracsandra parancsnok, a Nepáli Kommunista Párt vezetője is megerősítette. A nemzetgyűlésben a maoisták nyerték a legtöbb mandátumot (de abszolút többséghez nem jutottak), az 53 éves Pracsandra - valódi nevén Puspa Kamal Dahal - volt a kormányfői tisztség várományosa.

A maoisták döntése, amely újabb válságba sodorhatja az országot, egy nappal azután született, hogy a nemzetgyűlés a jobbközép Nepáli Kongresszus Párt támogatta Rám Baran Jadavot, az egyik kisebbség, a madhesi közösség tagját választotta meg elnöknek. Jadav a maoisták támogatta köztársasági jelöltet, Ramdzsara Praszad Szinghet megelőzve nyerte el a legfőbb közjogi méltóságot.

A monarchia május 28-i megszüntetése óta Nepálnak csak ideiglenes kormánya van, mert a parlamenti pártok eddig nem tudtak kialakítani kormányképes koalíciót. Politikai elemzők szerint egy maoisták nélküli kormány belpolitikai bizonytalanságot idézne elő, és rendkívül megnehezítené az új alkotmány kidolgozását.