Márta, Flóra
20 °C
33 °C

Megkapta a parlamenti jóváhagyást az új macedón kormány

MTI
2008.07.27. 00:57
Megszerezte a parlamenti jóváhagyást szombaton a múlt havi választások után megalakult új macedón kormány. A 120 tagú szkopjei parlament 78 képviselője támogatta szavazatával a Nikola Gruevszki vezette konzervatív koalíciós kormányt.

Éjt napallá téve fogunk dolgozni azon, hogy Macedónia az Európai Unió és a NATO tagja legyen - jelentette ki a 37 éves régi-új kormányfő a parlament előtt mondott beszédében. Azt ígérte, az új kormány folytatni fogja az ENSZ égisze alatt Görögországgal Macedónia hivatalos nevéről folytatott tárgyalásokat. A névvita miatt hiúsult meg áprilisban a kis balkáni ország NATO-csatlakozása. A miniszterelnök pártja, a Belső Macedóniai Forradalmi Szervezet - Macedón Nemzeti Egység Pártja (VMRO-DPMNE) által vezetett szövetség nyerte meg a június 1-jei előrehozott választásokat, abszolút többséget - 63 képviselői helyet - szerezve a törvényhozásban. A miniszterelnök bevonta a kormányba az albán kisebbség egyik pártját, a Demokratikus Unió az Integrációért (DUI) pártot, amelynek 18 mandátuma van. Belépett a kormánykoalícióba egy kis párt is, az egy képviselőt delegáló Európai Kezdeményezésért Párt.

Az ellenzéki pártok képviselői bojkottálták a szombat esti szavazást. A Macedón Szociáldemokrata Szövetség (SZDSZM) az ellen tiltakozik, hogy a múlt héten a rendőrség őrizetbe vette a párt alelnökét, Zoran Zaevet. A politikust bűnszervezetben való részvétellel és hatalommal vakó visszaéléssel vádolják, de pártja szerint politikai okokból vették őrizetbe, mint Radmila Szecserinszka pártelnök fogalmazott, azért, hogy "ellehetetlenítsék az ellenzéket". A kisebbik ellenzéki párt, az Albánok Demokratikus Pártja (DPA) azért nem kíván részt venni a parlament munkájában, mert kétségbe vonja az albánok lakta körzetekben kihirdetett választási eredményeket. A kampányt és a voksolást erőszak kísérte ezekben a körzetekben; napirenden voltak a DUI és a DPA hívei közötti verekedések. Szabálytalanságok miatt az itteni szavazókörök mintegy tíz százalékában megismételt választást tartottak.