Orbán
7 °C
19 °C
Index - In English In English Eng

Nem lesz kormányváltás Kambodzsában

MTI
2008.07.27. 16:48

A kormányzó Kambodzsai Néppárt (CPP) fölényes győzelmét mutatják az első részeredmények a párt- és kormányszóvivő közlése szerint. Khieu Kanharith elmondta, hogy az első eredmények szerint a CPP áll mindenhol az élen, és a vasárnap tartott parlamenti választás eredményeként legalább héttel több képviselőt küldhetnek az új nemzetgyűlésbe, amelyben eddig 73 mandátummal rendelkeztek. A néppárti Hun Sen miniszterelnök kormányában a királypárti politikai erők is részt vettek, de elemzők szerint a royalisták mély megosztottságuk miatt komolyan visszaeshetnek.

A parlamenti alsóház, a nemzetgyűlés 123 mandátumáért összesen 11 párt szállt küzdelembe. Sam Rainsy ellenzéki vezető már vasárnap délben csalással vádolta meg a kormányzó néppártot, mondván, hogy a fővárosban mintegy 200 ezer választópolgárt nem engedtek szavazni. (Az ellenzéki erők a fővárosban, Phnompenben a legerősebbek.)

Az előző, 2003-as választás után Kambodzsában politikai patthelyzet alakult ki, miután a néppárt és a királypárti FUNCINPEC (Egyesült Nemzeti Front egy Független, Semleges, Békés és Kooperatív Kambodzsáért) kormányalakítási tárgyalásai a végtelenségig elhúzódtak. A Kambodzsát miniszterelnökként 1985 óta irányító Hun Sen célja most az volt, hogy a parlamenti mandátumok növelésének révén egyedül alakíthasson kormányt.

Kambodzsában több mint nyolcmillió választót vártak a szavazóhelységekbe egy olyan kampány után, amelyre rányomta bélyegét a Thaifölddel való területi vita. Elemzők szerint a CCP húzott hasznot a határválság által felszított hazafias érzelmekből, hiszen az 57 éves miniszterelnök azzal is növelte népszerűségét, hogy határozott hangot ütött meg a Preah Vihear középkori hindu templom hovatartozása körüli vitában.

Az egykori vörös khmer katona Hun Sen elsősorban a szegény vidéki lakosság körében népszerű. Piacbarát politikájával sikerült elérnie, hogy jelentős mennyiségű külföldi tőke áramoljon az országba, és az utóbbi három évben a korábban gyengén fejlődő gazdaság éves szinten 11 százalékkal gyarapodjon.