Domonkos, Dominika
17 °C
28 °C

Normalizálódik Szíria és Izrael viszonya?

MTI
2008.07.28. 09:14

Imad Musztafa nagykövet, aki a "Békét, most" izraeli mozgalmat támogató amerikai szervezet előtt tartott előadást, egy hangfelvétel tanúsága szerint kijelentette: Szíria a kölcsönös elismerésre törekszik Izraellel. "Üljünk le a tárgyalóasztalhoz és kössünk békét, hogy véget vessünk egyszer s mindenkorra a hadiállapotnak" - mondta a diplomata, egyben megerősítette: a békekötéshez Izraelnek ki kell vonulnia a Golán-fennsík egész területéről, amelyet a zsidó állam 1967-ben a hatnapos háború során foglalt el és 1981-ben annektált.

Július közepén Bassár el-Aszad szíriai elnök már késznek mondta magát arra, hogy Izraellel "normális kapcsolatokat" tartson fenn, nagykövetek cseréjével, valamint kétoldalú megállapodások megkötésével, amennyiben a két ország között létrejön a béke.

Szíria és Izrael májusban jelentették be nyolc év után a közvetett tárgyalások újrakezdését. A Golán-fennsíkról való teljes kivonulást Izrael mindeddig elvetette, ugyanakkor magát a kivonulást elvileg elfogadta cserébe a békéért, továbbá azért, hogy Damaszkusz hagyjon fel "terrorista szervezetek" támogatásával. Izrael ez utóbbiak alatt a palesztin iszlamista csoportokat, valamint a libanoni síita Hezbollah fegyveres szervezetet érti és azt is elvárja Szíriától, hogy határolódjon el Irántól, Izrael legfőbb közel-keleti ellenségétől.

A két ország között hivatalosan 1948 óta van hadiállapot, azóta csupán tűzszüneti és fegyverszüneti megállapodásokat írtak alá.