Béla
4 °C
15 °C

Agyonlőtték egy ingusföldi ellenzéki honlap tulajdonosát

MTI
2008.08.31. 18:13

Rendőrségi őrizetbe vétele után agyonlőtték vasárnap egy ingusföldi ellenzéki honlap tulajdonosát, közölték az áldozat kollégái. Elmondásuk szerint a rendőrség azután fogta el Magomed Jevlojevet, az ingushetiya.ru című honlap tulajdonosát, hogy repülőgépen az Oroszországhoz tartozó - a lázongó Csecsenfölddel határos - észak-kaukázusi köztáraságba érkezett. A rendőrök leszállították Jevlojevet a gépről és autóval elvitték, majd a fejlövést szenvedett férfi testét az úttestre dobták. Jevlojev kórházba szállítása után belehalt sebesülésébe, állította a lap egyik szerkesztője. Az orosz főügyészség vizsgálati osztálya megerősítette Jevlojev halálhírét, de azt is hozzátették, hogy előzetes vizsgálat indult a körülmények feltárására.

Az Interfax orosz hírügynökség név nélkül idézett egy igazságügyi forrást, aki balesettel magyarázta a halálesetet: miközben a rendőrök megpróbálták beszállítani Jevlojevet az ingusföldi belügyminisztérium egyik épületébe, incidens történt, és ekkor dördült el a honlaptulajdonost halántéktájon érő lövés.

Jevlojev korábban magára haragította az ingusföldi hatóságokat a térség polgári lakosságával szembeni bánásmódjuk éles bírálatával. Halála várhatóan tovább élezi az indulatokat Ingusföldön, ahol fegyveres lázadók gyakran intéznek támadásokat az orosz szövetségi erők és a helyi hatóságok ellen, megtorlásként a kormányerők által elkövetett állítólagos emberrablások, kínzások és törvénytelen őrizetbe vételek miatt.