Gyöngyi
6 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Oroszország korszerű fegyvereket szállít Üzbegisztánnak

MTI
2008.09.02. 16:45

Oroszország és Üzbegisztán bővíti haditechnikai együttműködését, jelentette be Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnök kedden Taskentben azt követően, hogy megbeszélést folytatott Iszlam Karimov üzbég államfővel. Putyin hozzátette, hogy ennek szellemében Oroszország a legkorszerűbb fegyverrendszerekkel látja el Üzbegisztánt, fejleszti az együttműködést haditechnikai téren és néhány más, csúcstechnológiai ágazatban.

A tárgyaláson megállapodás született arról is, hogy Oroszország részt vesz egy új üzbegisztáni gázvezeték kiépítésében. Az új, 26-30 milliárd köbméteres kapacitású vezetéken exportra szánt közép-ázsiai - türkmén és üzbég - földgázt szállítanak majd. A felek dűlőre jutottak az Oroszország által megvásárolt üzbég földgáz árképzéséről, amely Putyin szavai szerint megfelel az európai formulának.

Karimov kategorikusan visszautasította azokat az állításokat, amelyek szerint Taskent igyekszik korlátozni a közép-ázsiai földgáz oroszországi importját. Hangsúlyozta, hogy Üzbegisztán kész részt venni a közép-ázsiai államok és Oroszország által kötött, földgázszállításokra vonatkozó keretmegállapodások gyakorlati megvalósításában.