Előd
10 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

Oroszország korszerű fegyvereket szállít Üzbegisztánnak

MTI
2008.09.02. 16:45

Oroszország és Üzbegisztán bővíti haditechnikai együttműködését, jelentette be Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnök kedden Taskentben azt követően, hogy megbeszélést folytatott Iszlam Karimov üzbég államfővel. Putyin hozzátette, hogy ennek szellemében Oroszország a legkorszerűbb fegyverrendszerekkel látja el Üzbegisztánt, fejleszti az együttműködést haditechnikai téren és néhány más, csúcstechnológiai ágazatban.

A tárgyaláson megállapodás született arról is, hogy Oroszország részt vesz egy új üzbegisztáni gázvezeték kiépítésében. Az új, 26-30 milliárd köbméteres kapacitású vezetéken exportra szánt közép-ázsiai - türkmén és üzbég - földgázt szállítanak majd. A felek dűlőre jutottak az Oroszország által megvásárolt üzbég földgáz árképzéséről, amely Putyin szavai szerint megfelel az európai formulának.

Karimov kategorikusan visszautasította azokat az állításokat, amelyek szerint Taskent igyekszik korlátozni a közép-ázsiai földgáz oroszországi importját. Hangsúlyozta, hogy Üzbegisztán kész részt venni a közép-ázsiai államok és Oroszország által kötött, földgázszállításokra vonatkozó keretmegállapodások gyakorlati megvalósításában.