Jusztina
1 °C
16 °C

Amerikaiak ölhettek meg pakisztániakat Dél-Vazirisztánban

MTI
2008.09.03. 11:06

Legkevesebb 15 ember, közöttük asszonyok és gyerekek haltak meg szerdán egy Északnyugat-Pakisztánban történt támadásban, amelyet - biztonsági illetékesek és szemtanúk szerint - a szomszédos Afganisztánban állomásozó amerikai erők katonái hajtottak végre. Az incidens az al-Kaida és a tálib fegyveresek fellegvárának számító Dél-Vazirisztánban történt, Angur Ada településnél.

Az esetről érkező hírekben egyelőre sok az ellentmondás. Egyes szemtanúk szerint az amerikai katonák három vagy négy helikopterrel támadtak, és a levegőből nyitottak tüzet három házra. Egy szemtanú szerint viszont még éjjel landolt egy amerikai helikopter egy lakóház mellett, katonák ugráltak ki belőle, és lőni kezdték a bent és kint tartózkodó embereket. Voltak olyan beszámolók is, amelyek szerint amerikai és afgán katonák hajtották végre a támadást.

Pakisztáni kormány- és biztonsági források szerint a támadásban 11-en haltak meg, de a helyi lakosok szerint 17 halálos áldozata is lehet a támadásnak, és három nő, illetve négy gyerek is van közöttük. Az Egyesült Államok vezette afganisztáni NATO-erőknek viszont nincs tudomása a pakisztáni bevetésről.