Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Tartanak Irántól az öböl menti monarchiák

MTI
2008.09.03. 14:03

Tartva Irán egyre növekvő befolyásától, a Perzsa-öböl hat monarchiája a korábbinál szorosabb politikai, katonai, gazdasági együttműködésről szóló megállapodást írt alá szerdán Törökországgal. "Ez az emlékeztető egy újabb lépés Törökországgal a stratégiai partnerség útján" - jelentette ki Hamad bin Dzsaszim bin Dzsabir asz-Szani sejk, katari külügyminiszter a szaúd-arábiai Dzsiddában történt aláíráson. Ő az Öböl menti Országok Együttműködési Tanácsának (GCC) soros elnöke. Törökországot Ali Babacan külügyminiszter képviselte.

A tanácskozáson az egyik legfontosabb téma Iránnak az a lépése, hogy nyitott két közigazgatási hivatalt az öbölbeli Abu-Músza-szigeten. Az Egyesült Arab Emírségek szerint Irán ezzel megsértette a két ország megállapodását, amely úgy szól, hogy a szigetet közösen kell igazgatniuk. A GCC-külügyminiszterek közleményben ítélték el az iráni lépést, és követelik a hivatalok megszüntetését, mert - mint írták - azok megnyitása csak tovább szít egy évtizedek óta tartó vitát.