Szilárda
-4 °C
2 °C

A demokrata tábor meglepő választási sikere Hongkongban

MTI
2008.09.08. 07:43

Meglepő sikert aratott az ellenzéki beállítottságú demokrata tábor a hongkongi parlamenti választásokon: csökkenő népszerűsége ellenére elegendő mandátumot nyert ahhoz, hogy megtartsa befolyását az előretörő, Peking-párti riválisokkal szemben. A vasárnapi voksolás hétfőn közölt végeredménye szerint a demokrata tábor összesen 23 mandátumhoz jutott a 60 tagú törvényhozásban. Mivel a képviselői helyek több mint egyharmadát megszerezte, a jövőben is meg tudja akadályozni bármilyen kétharmados többséget igénylő törvény, köztük a politikai reformok szempontjából fontos jogszabályok, alkotmánymódosítások elfogadását.

A Kínán belül különleges közigazgatású területként kormányzott egykori brit gyarmat törvényhozásában 30 mandátum közvetlen választással nyerhető el. A másik 30 helyre kinevezéssel juttatnak jelölteket gazdasági szervezetek, szakmai csoportok, amelyeknek 200 ezer képviselője szavazhatott egy időben az állampolgári voksok leadásával. A legutóbbi választáson az ellenzékiek még összesen 26 helyre tettek szert.

A mostani választások előtt elemzők arra számítottak, hogy a demokrata tábor kevesebb voksot kap, mint a 2004-ben. Peking ugyanis kifogta a szelet a reformokat szorgalmazó demokraták vitorlájából, amikor tavaly áldását adta arra, hogy Hongkong 2017-ben megválaszthassa saját vezetőjét, illetve legkorábban három évvel később a polgárok közvetlenül választhassanak meg minden képviselőt. Emellett a szárnyaló kínai gazdaság és a nyári olimpia miatt újjáéledő nacionalizmus is Peking szövetségeseinek malmára hajtotta a vizet.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!