Nándor
8 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Egy politikusnő is indult a japán kormányfő tisztségéért

Független Hírügynökség
2008.09.08. 08:47

Koike Juriko volt védelmi miniszter is ringbe szállt hétfőn a japán Liberális Demokrata Párt (LDP) elnökének és ezzel egyúttal a kormányfőnek a tisztségéért. A volt miniszterasszonynak több más jelölttel kell megküzdenie a szeptember 22-én esedékes pártelnök-választáson, köztük a leköszönő Fukuda Jaszuo miniszterelnök által támogatott Aszo Taro volt külügyminiszterrel.

A jobboldali LDP-nek többsége van a képviselőházban. A párt leendő elnöke így szinte biztosan átveheti a miniszterelnöki posztot Fukudától, aki szeptember elsején, nem egészen egy évvel hatalomra jutása után bejelentette lemondását, mert a parlament felsőházát uraló ellenzék akadályozta politikája végrehajtását. Fukuda feltehetőleg hivatalában marad, amíg pártja ki nem szemeli utódjelöltjét.