Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Levélben már lehet szavazni Ausztriában

MTI
2008.09.08. 11:47

Három héttel a szeptember 28-i parlamenti választás előtt mozgásba lendült a szavazási gépezet Ausztriában: hétfőn megkezdődött ugyanis a választókártyák, illetve a szavazócédulák kézbesítése, amelyek révén akár már mostantól leadhatók levélben a szavazatok. A postai úton történő szavazás újdonságnak számít az ausztriai választási rendszerben, eddig ugyanis csak a külföldön tartózkodók számára tartották fenn ezt a lehetőséget. Az idei évtől kezdve azonban - részben német mintára - a választásra jogosultak közül bárki élhet vele.

A választókártyát írásban vagy szóban lehet igényelni szeptember 26-ig, és legkésőbb a választás napjáig kell kitölteni, majd postára adni, úgy, hogy az illetékes szavazókörzeti testület a szavazás lezárása után nyolc napon belül megkapja. A szavazócédulák kitöltésével és feladásával azonban nem kell feltétlenül megvárni a voksolás napját, az mostantól kezdve folyamatosan történhet. Előzetes becslések szerint a postai úton történő voksolás lehetőségével mintegy 400-500 ezren kívánnak majd élni a 6,35 millió ausztriai választó közül. Mindez egyben azt is jelenti, hogy a szeptember végi előre hozott választás végeredménye legkorábban október 6-án válik ismertté.