Hortenzia, Gergő
-1 °C
8 °C

Merkel gratulált riválisának

MTI
2008.09.08. 13:00

Gratulált a német szociáldemokraták újdonsült kancellárjelöltjének, legfőbb riválisának, Frank-Walter Steinmeiernek hétfőn Angela Merkel konzervatív kancellár. Merkel - aki a Német Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnöke is - hivatalos nyilatkozatában jókívánságait fejezte ki a német nagykoalíciós kormány szociáldemokrata külügyminiszterének abból az alkalomból, hogy az SPD kancellárjelöltjeként indul a jövő évi parlamenti választásokon. Egyben örömmel nyugtázta, hogy Steinmeier jelölése izgalmas választási harcot tesz lehetővé az országban. Ugyanakkor meggyőződését fejezte ki, hogy kettejük kormányzati együttműködése folytatódik a nagykoalíció még megmaradt idejében is.

A konzervatív pártelnök-kancellár együttműködési szándékát fejezte ki a szociáldemokraták elnökjelöltjének, Franz Münteferingnek is, egyben pedig "megbízható munkájáért" köszönetet mondott Kurt Becknek, az SPD előző nap lemondott elnökének. A nyilatkozat ugyanakkor némi bírálatot is tartalmazott. Merkel úgy vélte ugyanis, hogy a szociáldemokraták vasárnapi vezetőváltásának körülményei méltatlanok voltak egy néppárthoz. Mindez az SPD mély megosztottságára utal - hangoztatta a konzervatív politikus, de egyidejűleg azt a reményt fogalmazta meg, hogy a szociáldemokrata párt úrrá lesz a megosztottságon.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?