Vendel
7 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Zavahri: Irán összejátszik Amerikával

MTI
2008.09.08. 18:45

Ajman az-Zavahri, az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat második számú vezetője azzal vádolta meg Iránt legújabb videofelvételében, hogy együttműködik az amerikai erőkkel Irakban és Afganisztánban és részt vesz a nyugatiak iszlámellenes keresztes hadjáratában, jelentette hétfőn az al-Dzsazíra arab hírtelevízió.

"Irán vezetője (Hamenei ajatolláh, a perzsa állam legfőbb vallási és politikai vezetője) összejátszik az amerikaiakkal Irak és Afganisztán megszállásában, és elismeri a két országban felállított bábkormányokat" - mondta Zavahri a 2001. szeptember 11-i amerikai terrortámadások közelgő évfordulója alkalmából közzétett felvételen. A terroristavezér a síitákat amiatt is bírálta, hogy nem indítanak szent háborút Irakban és nem veszik fel a harcot a keresztes háborút folytató megszálló erőkkel szemben.

A szunnita al-Kaida gyakran támadja a síita többségű perzsa államot, amely jó kapcsolatokat ápol a tálibellenes afgán vezetőkkel és a síita vezetésű iraki kormánnyal. Az al-Dzsazíra közlése szerint az al-Kaida egy 90 perces összeállítást juttatott el a csatornának, a felvételen régebbi képek mellett új anyagok is láthatók.