Vince, Artúr
-3 °C
1 °C

Zavahri: Irán összejátszik Amerikával

MTI
2008.09.08. 18:45

Ajman az-Zavahri, az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat második számú vezetője azzal vádolta meg Iránt legújabb videofelvételében, hogy együttműködik az amerikai erőkkel Irakban és Afganisztánban és részt vesz a nyugatiak iszlámellenes keresztes hadjáratában, jelentette hétfőn az al-Dzsazíra arab hírtelevízió.

"Irán vezetője (Hamenei ajatolláh, a perzsa állam legfőbb vallási és politikai vezetője) összejátszik az amerikaiakkal Irak és Afganisztán megszállásában, és elismeri a két országban felállított bábkormányokat" - mondta Zavahri a 2001. szeptember 11-i amerikai terrortámadások közelgő évfordulója alkalmából közzétett felvételen. A terroristavezér a síitákat amiatt is bírálta, hogy nem indítanak szent háborút Irakban és nem veszik fel a harcot a keresztes háborút folytató megszálló erőkkel szemben.

A szunnita al-Kaida gyakran támadja a síita többségű perzsa államot, amely jó kapcsolatokat ápol a tálibellenes afgán vezetőkkel és a síita vezetésű iraki kormánnyal. Az al-Dzsazíra közlése szerint az al-Kaida egy 90 perces összeállítást juttatott el a csatornának, a felvételen régebbi képek mellett új anyagok is láthatók.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!