Lukács
5 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A szudáni hadsereg bevett három dárfúri várost

MTI
2008.09.08. 18:45

Elfoglalt három várost hétfőn a szudáni hadsereg Dárfúr tartomány északi részén, kétnapos harcok után, közölte egy szudáni lázadócsoport. A Szudáni Felszabadítási Hadsereg (SLA) egyik külföldön élő tisztségviselője arról számolt be, hogy a hadsereg arab félkatonai csoportok és a légierő támogatásával indított támadást állásaik ellen Dárfúr északi részén, Dzsebel-Marra térségében. Az SLA szerint több tucatnyi halálos áldozata van a harcoknak, köztük civilek is. A lázadók a hadsereg ellenőrzése alá került városok környékére húzódtak vissza, az érintett települések lakossága a sivatagba menekült.

A szudáni hadsereg egyik szóvivője annyit közölt a sajtóval, hogy Dzsebel-Marrától keletre eső terület a katonaság ellenőrzése alatt áll, de újabb harcokról nem tett említést. Vasárnap az ENSZ és az Afrikai Unió közös békefenntartó missziója közölte, meg nem erősített értesülések szerint a kormány általános támadást indított Észak-Dárfúrban. A 2003 óta tartó dárfúri konfliktusban az ENSZ becslése szerint eddig több mint 300 ezer ember halt meg és milliók váltak menekültté.