Cecília
4 °C
6 °C

Dél-Oszétiába és Abháziába nem mehetnek EU-felügyelők

MTI
2008.09.10. 14:20
Az orosz külügyminiszter szerdán kizárta annak lehetőségét, hogy az Európai Unió Abházia és Dél-Oszétia területére küldje megfigyelőit. Szergej Lavrov moszkvai sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott, hogy" az újabb nemzetközi megfigyelőket nem Dél-Oszétia és Abházia területén helyezik el, hanem a két terület körül". Az ENSZ, valamint az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet megfigyelői ugyanolyan létszámban lesznek jelen Dél-Oszétiában és Abháziában, mint az orosz-grúz háború augusztus 7-i kirobbanása előtt - mondta Lavrov, hozzátéve, hogy az ENSZ- és az EBESZ-megfigyelők mandátumáról egyeztetni kell Abházia és Dél-Oszétia hatóságaival (is).

A soros EU-elnökséget betöltő Franciaország elnöke, Nicolas Sarkozy hétfőn Moszkvában megállapodott az orosz csapatok grúziai kivonásáról, amely alól kivételt képez a két szakadár terület, és arról, hogy legalább 200 uniós megfigyelőt vezényelnek a térségbe. Lavrov szerint a félreértés történt, ami adódik, hogy az Európai Unió tévesen magyarázta el Miheil Szaakasvili grúz elnöknek az új megállapodást. Az orosz külügyminiszter hangsúlyozta, hogy Oroszország követeli az Európai Uniótól, teljesítse a Dél-Oszétia biztonságának szavatolására vállalt kötelezettségeit. Emlékeztetett: Szaakasvili nem adott garanciákat arra, hogy nem alkalmaz erőszakot Dél-Oszétiával szemben. "Megtette ezt helyette az EU, és mi természetesen követelni fogjuk európai partnereinktől ezeknek a kötelezettségeknek a teljesítését" - mondta.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?