Viola
-6 °C
-2 °C

Öngyilkos merénylő végzett egy afganisztáni tartomány kormányzójával

MTI
2008.09.13. 09:21
Egy öngyilkos merénylő szombaton Kabul közelében megölte az afganisztáni Logar tartomány kormányzóját - közölte az afgán belügyminisztérium.

Abdullah Vardakot, aki korábban tagja volt Hamid Karzai elnök kormányának is, az otthona közvetlen közelében érte a támadás, az afgán fővárostól mintegy 20 kilométerre fekvő Pagman településen.

A belügyminisztérium egyik szóvivője "Afganisztán ellenségeit", vagyis a iszlamista tálib lázadókat vádolta a terrorcselekmény elkövetésével.

Vardak egyike volt azoknak az afgán haduraknak, akik 2001 végén az Egyesült Államok vezette nemzetközi koalíció oldalán részt vettek az iszlamista tálib kormányzat megdöntésében. 2006 szeptembere óta ő az első tartományi kormányzó, akivel merénylők végeztek. Akkor Paktia tartomány vezetőjét, Hakim Tanivalt ölték meg a lázadók.

A Nyugat-barát afgán vezetés ellen végrehajtott erőszakcselekményeikben a tálib fegyveresek gyakorta veszik célba a kormány tagjait, és rendszeres támadásokat hajtanak végre a Karzai-kormányzatot támogató, NATO vezette külföldi csapatok ellen.

Támadásaikban és merényleteikben közel háromezer ember vesztette életét csak az idei évben, amely a legtöbb áldozatot követelte a fanatikus tálib rezsim megdöntése óta.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!