Gellért, Mercédesz
12 °C
16 °C

ENSZ-alkalmazottak is meghaltak afganisztáni lövöldözésekben

MTI
2008.09.14. 09:56

Tálib lázadók lesből rátámadtak egy afgán rendőrjárőrre az ország középső részén, és a járőr tagjai közül legalább hetet megöltek. Ugyanaznap egy öngyilkos merénylő megölt két afgán ENSZ-alkalmazottat Szpin Boldak város határában. A koalíciós erők katonái pedig végeztek több lázadóval Kelet-Afganisztánban - közölték vasárnap tisztségviselők.

A rendőröket szombaton Ghazni tartományban támadták meg a tálibok. A hét holttestet megtaláltak a hatóságok, egy nyolcadik rendőr eltűnt. A tálibok a leggyakrabban a könnyű fegyverzettel felszerelt és emiatt sebezhető afgán rendőröket támadják meg. Tavaly 900 rendőrt öltek meg.

Az öngyilkos merénylő az általa vezetett gépkocsit robbantotta fel vasárnap egy ENSZ-jármű mellett az ország déli részén található Szpin Boldak határában, a Kandahárba vezető úton - közölte a rendőrség. A robbanásban meghalt két afgán orvos, megsebesült még két ENSZ-alkalmazott, egy afgán rendőr és további 12 ember, aki a közelben tartózkodott.

Amerikai és afgán katonák egy közös akcióban rajtaütést hajtottak végre lázadók ellen szombaton Hoszt tartományban. Többet megöltek közülük az amerikai erők közleménye szerint.