Etelka, Aletta
-3 °C
1 °C

A dél-amerikai országok államfői támogatják Moralest

MTI
2008.09.16. 06:59

Egyhangú támogatásukról biztosították Evo Morales bolíviai államfőt dél-amerikai kollégái a Chile fővárosában hétfőn tartott rendkívüli tanácskozásukon. A Dél-amerikai Nemzetek Uniójának (UNASUR) elnöki tisztségét ideiglenesen betöltő Chile szombaton jelentette be, hogy rendkívüli csúcsértekezleten vitatják meg a bolíviai helyzetet, és próbálnak megoldást találni az országot sújtó belpolitikai válságra. Chile azt javasolta a tanácskozáson, hogy küldjenek delegációt Bolíviába a kormány és az ellenzék közötti párbeszéd kibontakozásának elősegítésére.

Bolívia ellenzéki vezetés alatt álló tartományaiban hetekkel ezelőtt kezdődtek tüntetések, a tiltakozási hullám a múlt hét elején erőszakba csapott át. Az ország északi részén fekvő Pando tartományban a kormánypártiak és ellenzékiek közötti összecsapásokban csaknem 30 ember vesztette életét. Pando, Santa Cruz, Beni, Tarija és Chuquisaca vezetői azt követelték a baloldali populista politikát folytató Moralestől, hogy állítsa le a tervezett alkotmányos reformokat, és biztosítson nagyobb önállóságot a tartományoknak.

A négy hónappal ezelőtt létrehozott Dél-amerikai Nemzetek Uniójának a mostani volt az első csúcsértekezlete. Cristina Fernández argentin elnök a maratoni hosszúságúra nyúlt, közel hatórás értekezlet után elmondta, hogy egyhangú volt a döntés. Az UNASUR támogatja Evo Morales kormányát, és elutasítja a Bolívia megosztására tett kísérleteket, mondta.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!