Jolán
2 °C
4 °C

Ballisztikus rakéták lelövését tesztelte Japán és az USA

MTI
2008.09.18. 09:18

Sikeresen tesztelte ballisztikus rakéták lelövését a japán hadsereg az Egyesült Államokkal közösen, jelentette be csütörtökön a tokiói védelmi minisztérium. A közös kísérlet része a japán rakétaelhárító stratégiának, amit azután alakítottak ki, hogy Észak-Korea 1998-ban elindított egy ballisztikus rakétát, és az Japán fölött átrepülve a Csendes-óceánba csapódott. Észak-Korea néhány nappal a mostani amerikai-japán teszt előtt kísérleteket végzett a 6700 kilométeres hatótávolságú Taepodong-2 rakétájának új hajtóművével.

A japán légvédelem szerdán egy PAC-3 elfogórakétával hajtotta végre a kísérletet az amerikai Új-Mexikó állambeli White Sands nemzeti emlékhely közelében lévő telepen. Az Egyesült Államokon kívül Japán az egyetlen ország, amely kipróbálta már a PAC-3-at, először tavaly. Az elfogórakéta fő alkatrészeit egy japán cég gyártja amerikaiaknak bedolgozva, közölte a minisztérium.

Azon jelentések hatására, hogy Kim Dzsong Il észak-koreai vezető valamikor az elmúlt hónapokban valószínűleg szélütést szenvedett, Tokión az utóbbi hetekben ismét úrrá lett az amiatti aggodalom, hogy Észak-Korea kiszámíthatatlan ország.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?