Huba
17 °C
33 °C

Ballisztikus rakéták lelövését tesztelte Japán és az USA

MTI
2008.09.18. 09:18

Sikeresen tesztelte ballisztikus rakéták lelövését a japán hadsereg az Egyesült Államokkal közösen, jelentette be csütörtökön a tokiói védelmi minisztérium. A közös kísérlet része a japán rakétaelhárító stratégiának, amit azután alakítottak ki, hogy Észak-Korea 1998-ban elindított egy ballisztikus rakétát, és az Japán fölött átrepülve a Csendes-óceánba csapódott. Észak-Korea néhány nappal a mostani amerikai-japán teszt előtt kísérleteket végzett a 6700 kilométeres hatótávolságú Taepodong-2 rakétájának új hajtóművével.

A japán légvédelem szerdán egy PAC-3 elfogórakétával hajtotta végre a kísérletet az amerikai Új-Mexikó állambeli White Sands nemzeti emlékhely közelében lévő telepen. Az Egyesült Államokon kívül Japán az egyetlen ország, amely kipróbálta már a PAC-3-at, először tavaly. Az elfogórakéta fő alkatrészeit egy japán cég gyártja amerikaiaknak bedolgozva, közölte a minisztérium.

Azon jelentések hatására, hogy Kim Dzsong Il észak-koreai vezető valamikor az elmúlt hónapokban valószínűleg szélütést szenvedett, Tokión az utóbbi hetekben ismét úrrá lett az amiatti aggodalom, hogy Észak-Korea kiszámíthatatlan ország.