Nándor
9 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Ismét véres harcok Srí Lankán

MTI
2008.09.18. 10:11

Legkevesebb 71-en vesztették életüket Srí Lankán az elmúlt két napban a kormányhadsereg és a tamil lázadók harcaiban, amelyek a legvéresebbek voltak azóta, hogy a katonaság három hónappal ezelőtt fokozta támadásainak intenzitását. A hadsereg tájékoztatója szerint az áldozatok többsége a fővárostól, Colombótól 300 kilométerrel északra található halásztelepülésnél, Nacsikkudanál szerdán kibontakozott harcokban lelte halálát: az összecsapásban 40 tamil lázadó és tíz katona halt meg. A település környéke hetek óta súlyos harcok színhelye, a hadsereg szárazföldi előrenyomulása mellett a légierő napi rendszerességgel támadja a lázadók állásait és búvóhelyeit. A többi áldozat a szigetország más részein történt harcokban vesztette életét.

A Srí Lankán huszonöt éve folyó polgárháború az északi országrészre összpontosul, miután a hadsereg - amely azt hangoztatja, hogy idén felszámolja a tamil szeparatista lázadást a szingaléz többségű országban - 2007-ben kiűzte a felkelőket keleti enklávéjukból. Az 1983 óta folyó harcoknak eddig mintegy 70 ezren estek áldozatául.