Jenő
-2 °C
6 °C

A ruandai a legnőiesebb parlament

MTI
2008.09.18. 11:28

Ruanda az első ország, amelynek parlamentjében többségbe kerültek a női képviselők. Az előzetes választási eredmények szerint a 80 képviselői helyből 44-et szereztek meg nők, de lehet, hogy máég többen lesznek, jelentette a BBC. A hétfői általános választásokon, amelyeken összesen 53 mandátumról döntöttek, az uralkodó pártkoalíció (RPF) a képviselői mandátumok 78 százalékát szerezte meg.

Az afrikai ország alkotmánya 30 százalékban határozta meg a parlament női képviselőinek minimumát, ami legkevesebb 24 helyet biztosít számukra. A női parlamenti kvóta betöltésére kedden zajlott le a szavazás. Ezekért a helyekért csak pártoktól független jelöltek indulhattak. A fiatalok és fogyatékkal élők helyeiről szerdán és csütörtökön döntenek. Az előző törvényhozói testület 48,8 százalékban állt nőkből - már ez az arány is a legmagasabb volt a világon. A héten lezajlott szavazás után azonban már az említett három mandátum elnyerése nélkül is 55 százalékos többséget képviselnek.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?