Jenő
-2 °C
6 °C

A választás előtt mondott le az osztrák liberális vezér

MTI
2008.09.23. 13:50

Lemondott pártvezetői tisztségéről kedden Alexander Zach, a hét végi osztrák parlamenti választáson induló Liberális Fórum (LIF) elnöke, akinek a neve az utóbbi időben többször is felmerült különböző ellentmondásos és homályos ügyekben.

A váratlan döntéshez a végső lökést az az osztrák sajtóban is megszellőztetett értesülés adta, amely szerint a 32 éves politikus egykori píárcége, az "eurocant" lobbitevékenységet végzett az Eurofightereket gyártó EADS konszernnek a vadászgépek Ausztriának történő eladása érdekében, miközben pártja és ő maga is személyesen hevesen ellenezte az ügyletet. A liberális pártvezető kezdetben kikelt a gyanúsítás ellen, de később beismerte, hogy áttételesen ugyan, de egy német cégen keresztül valóban dolgoztak az EADS-nak.

Zach 2006 januárjáig volt az "eurocant" ügyvezetője. Pártelnöki tisztsége mellett ő a bécsi székhelyű Liberális Intézet vezetője is. Neve - az általa irányított lobbicég révén - a magyarországi pártoknak folyósított állítólagos Strabag-pénzadományokkal kapcsolatban is szóba került, jóllehet már korábban is cáfolta az állításokat.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?