Sámuel, Hajna
18 °C
32 °C

Lemondott a dél-afrikai kormány 11 tagja

MTI
2008.09.23. 14:44

Benyújtotta lemondását a dél-afrikai kormány 11 tagja, aki Thabo Mbeki elnökkel együtt távozik a vezetésből. Lemondásuk csütörtökön, az elnökével együtt lép hatályba. A csoportos lemondások miatt attól lehet tartani, hogy zavarok állnak be Afrika legnagyobb gazdaságának működésében is, miután az apartheidrendszer vége óta eddig példa nélkül álló belpolitikai válság alakult ki.

A kormány felbomlásának hírére a dél-afrikai valuta, a rand súlyos árfolyamveszteséget szenvedett el, de később visszanyerte erejét, amikor a pénzügyminiszter közölte, hogy a következő kormányban is szolgálni kíván. A miniszter azért érezte szükségesnek, hogy lemondjon, mert Thabo Mbeki kérésére vállalta el a tárca vitelét - magyarázta szóvivője.

A szinte az összes kormánytagot adó párt, az Afrikai Nemzeti Kongresszus (ANC) csütörtökön ideiglenes államfőt választ a soraiból. A legújabb hírek szerint Kgalema Mothlante, a párt alelnöke a legesélyesebb a megbízatásra. Jacob Zuma, aki decemberben elnyerte Mbekitől az ANC pártelnöki tisztségét, állítólag támogatja ezt a felállást.