Erzsébet
1 °C
4 °C

Lemondott a dél-afrikai kormány 11 tagja

MTI
2008.09.23. 14:44

Benyújtotta lemondását a dél-afrikai kormány 11 tagja, aki Thabo Mbeki elnökkel együtt távozik a vezetésből. Lemondásuk csütörtökön, az elnökével együtt lép hatályba. A csoportos lemondások miatt attól lehet tartani, hogy zavarok állnak be Afrika legnagyobb gazdaságának működésében is, miután az apartheidrendszer vége óta eddig példa nélkül álló belpolitikai válság alakult ki.

A kormány felbomlásának hírére a dél-afrikai valuta, a rand súlyos árfolyamveszteséget szenvedett el, de később visszanyerte erejét, amikor a pénzügyminiszter közölte, hogy a következő kormányban is szolgálni kíván. A miniszter azért érezte szükségesnek, hogy lemondjon, mert Thabo Mbeki kérésére vállalta el a tárca vitelét - magyarázta szóvivője.

A szinte az összes kormánytagot adó párt, az Afrikai Nemzeti Kongresszus (ANC) csütörtökön ideiglenes államfőt választ a soraiból. A legújabb hírek szerint Kgalema Mothlante, a párt alelnöke a legesélyesebb a megbízatásra. Jacob Zuma, aki decemberben elnyerte Mbekitől az ANC pártelnöki tisztségét, állítólag támogatja ezt a felállást.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?