Judit
2 °C
7 °C

Határozottságot vár a szabad világtól a grúz elnök

MTI
2008.09.23. 17:02

A világ nem engedheti meg Oroszországnak vagy más államnak, hogy befolyási övezeteket alakítson ki, és ezzel megfossza a szabad népeket a hasonló gondolkodású nemzetekhez való csatlakozás jogától, írta Miheil Szaakasvili grúz elnök a The Washington Post keddi számában. Ha Grúzia csak egy önkényuralmi berendezkedésű állam volna Oroszország határánál, aligha utazott volna annyi külföldi vezető Tbiliszibe, hogy kiálljon a grúz nép mellett, állapította meg a Válasz az orosz agresszióra című cikkében a grúz elnök. "A szolidaritás kimutatása megerősített hitünkben: Grúzia életben maradása attól függ, hogy még nyitottabb és demokratikusabb társadalommá válik-e" - hangsúlyozta Szaakasvili.

A cikkben rámutatott, hogy országa korábban korrupt, sikertelen ország volt, de néhány év alatt liberális, ígéretes nemzetté alakult. "A demokráciánkon még dolgozunk, de irányfénnyé vált a világ egy nehéz részén (...) s mivel Grúzia létfontosságú energiaszállítási útvonalak kereszteződésében fekszik, a nyitott, átlátható kormányra még alapvetőbb szükség van" - írta. Szaakasvili szerint a szabad világnak határozottsággal kell válaszolnia arra, hogy Moszkva erőszakkal kísérli meg a demokrácia visszaszorítását, birodalmának helyreállítását és az európai energiaforrások ellenőrzését. A grúz elnök szerint Oroszországot erőszakos fellépése politikailag elszigeteltté, gazdaságilag sérülékennyé tette. A Nyugatnak úgy kell szembeszállnia Oroszországgal, hogy nem folyamodik a brutális orosz taktikához, írta.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?