Natália
1 °C
7 °C

Háromszázhatvan halottat hantolták ki egy boszniai tömegsírból

MTI
2008.09.25. 13:40

Több mint 360 ember földi maradványait hantolták egy kelet-boszniai falunál talált, immár tizedik tömegsírból, amely az 1995-ös srebrenicai népirtás áldozatait temették el. A sírfeltárást végző igazságügyi orvosszakértők csoportjának vezetője, Murat Hurtic elmondta, hogy a tömegsírban 145 ép és 217 csonka tetemet találtak. Amiatt vannak hiányos tetemek, mert a srebrenicai mészárlás áldozatait először egy másik helyen földelték el, később azonban buldózerrel más helyre vitték a holttesteket, hogy elfedjék a bűncselekmény nyomait.

Eddig mintegy 3370 holttestet hantoltak ki a Srebrenicától Kamenicáig vezető 11 kilométeres út környékén talált kilenc tömegsírból. A most feltárt sír volt a tizedik. A második világháború utáni legszörnyűbb mészárlást az 1992 és 1995 közötti boszniai háború végén Srebrenicában követték el. Az ENSZ védelme alatt álló srebrenicai muzulmán enklávét 1995 júliusában boszniai szerb csapatok lerohanták, és mintegy nyolcezer férfit és fiút végeztek ki.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?