Szilárda
-4 °C
3 °C

Kínai rendőrök ötven tibeti szerzetest vertek meg

2008.09.26. 11:54

A Free Tibet Campaign magukat meg nevezni nem kívánó forrásokat idézve számolt be a tibeti Kirti kolostorban történt esetről, amelynek következtében négy szerzetes kórházba került. A beszámoló szerint a rendőrök megvertek egy szerzetest, aki kora este tért vissza a kolostorba. Vérző társukat látva a többi szerzetes a rendőrségre vonult, hogy magyarázatot követeljen a történtekre, de őket is megverték. Független forrásból nem lehetett megerősíteni a beszámolót, de Kína rendre cáfolja a tibeti elnyomásról szóló jelentéseket.

Kínában csütörtökön jelent meg egy kiadvány, amelyben Peking elutasította a tartomány kulturális ellehetetlenítésére vonatkozó bírálatokat. A dokumentumban különböző statisztikákat gyűjtöttek egybe a tibeti lakosság írni-olvasni tudásáról, az oktatásról és a vallásról, hogy bizonyítsák: mióta a Kínai Kommunista Párt 1950-ben ellenőrzése alá vonta, a terület kulturálisan megújult.

Tibetben ez év márciusában Kína-ellenes megmozdulások robbantak ki, amelyek mögött Peking szerint Tibet száműzetésben élő spirituális vezetője, a dalai láma áll. Ő cáfolja a vádakat. A tüntetések leverése heves nemzetközi bírálatokat váltott ki.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!