Valér
-1 °C
0 °C

Többpártrendszer és új alkotmány Türkmenisztánban

MTI
2008.09.26. 19:18

A Népi Tanács elnevezésű, a parlament fölött álló szerv két és félezer tagja kézfeltartással, egyhangúlag fogadta el az új türkmenisztáni alaptörvényt, amely bővíti az elnöki jogkört is a tekintélyelvű irányítás alatt álló közép-ázsiai országban. Az alkotmány elfogadásával együtt bejelentették pénteken, hogy az év végén - nem hivatalos forrás szerint decemberben - parlamenti választásokat fognak tartani.

Türkmenisztánban eddig csak egy párt, a szovjet korszak kommunista pártjának az utódja működhetett az egész életére elnöknek megválasztott Szapurmurat Nyijazov felügyelete alatt. Ő hozta létre a Népi Tanácsot is, amely most ráütötte pecsétjét az új alaptörvényre, s egyben saját maga feloszlatására is. Ez után a megkettőzött létszámú parlament lesz az egyetlen törvényhozó szerv, és jogot kapott az alkotmány módosítására, sőt az államfő megbírálására is. Az elnök viszont maga nevezheti ki ezután a tartományi kormányzókat, a polgármestereket és az országos választási bizottság tagjait.

Az új alkotmány most először betiltja a kínzást, és az embereken végzett orvosi kísérleteket is. Gurbanguly Berdimukhammedov elnök a változtatásokat a nagyobb demokrácia felé tett lépésnek minősítette, míg a száműzött ellenzékiek felületesnek vélik.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!