Sámuel, Hajna
21 °C
32 °C

Észak-Korea katonai tárgyalásokat ajánlott Délnek

MTI
2008.09.26. 20:00

Észak-Korea katonai tárgyalásokat javasolt a Koreai Köztársaságnak, első ízben azóta, hogy Dél-Koreában új elnök lépett hatalomra februárban, jelentette be pénteken a szöuli kormány. A javaslat tartalmát hivatalosan nem közölték, de a dél-koreai hírügynökség úgy értesült, hogy a korábbi kormányok által megkötött katonai megállapodások végrehajtásáról lenne szó egy jövő héti találkozón. Dél-Korea még fontolgatja a választ.

Ez az első kapcsolatfelvételi kísérlet az Észak részéről azóta, hogy az új dél-koreai elnök, Ri Mjong Bak a hivatalba lépésekor leszögezte, hogy véget vet a segélyek szabad folyásának Északra, ha Phenjan nem lép előbbre az atomfegyver programjának felszámolása felé. Az északi reagálás heves volt: Rit hazaárulónak minősítették, közölték, hogy nem állnak szóba vele, és azzal fenyegetőztek, hogy porrá zúzzák Szöult válaszul erre a politikára.

Észak-Korea éppen a napokban jelentette be szándékát, hogy ismét üzembe helyezi a jongbjoni nukleáris központot, s el is távolította a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség pecsétjeit és megfigyelő kameráit. Ebben a létesítményben atomfegyverben használatos minőségű plutóniumot lehet gyártani, ezért hat ország győzködi Phenjant, hogy gazdasági és politikai előnyökért cserébe végleg szerelje le.