Ödön
1 °C
11 °C

Észak-Korea katonai tárgyalásokat ajánlott Délnek

MTI
2008.09.26. 20:00

Észak-Korea katonai tárgyalásokat javasolt a Koreai Köztársaságnak, első ízben azóta, hogy Dél-Koreában új elnök lépett hatalomra februárban, jelentette be pénteken a szöuli kormány. A javaslat tartalmát hivatalosan nem közölték, de a dél-koreai hírügynökség úgy értesült, hogy a korábbi kormányok által megkötött katonai megállapodások végrehajtásáról lenne szó egy jövő héti találkozón. Dél-Korea még fontolgatja a választ.

Ez az első kapcsolatfelvételi kísérlet az Észak részéről azóta, hogy az új dél-koreai elnök, Ri Mjong Bak a hivatalba lépésekor leszögezte, hogy véget vet a segélyek szabad folyásának Északra, ha Phenjan nem lép előbbre az atomfegyver programjának felszámolása felé. Az északi reagálás heves volt: Rit hazaárulónak minősítették, közölték, hogy nem állnak szóba vele, és azzal fenyegetőztek, hogy porrá zúzzák Szöult válaszul erre a politikára.

Észak-Korea éppen a napokban jelentette be szándékát, hogy ismét üzembe helyezi a jongbjoni nukleáris központot, s el is távolította a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség pecsétjeit és megfigyelő kameráit. Ebben a létesítményben atomfegyverben használatos minőségű plutóniumot lehet gyártani, ezért hat ország győzködi Phenjant, hogy gazdasági és politikai előnyökért cserébe végleg szerelje le.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?