Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Négy napig volt Nakajama Nariaki miniszter

MTI
2008.09.28. 09:49

Óvatlan kijelentései miatt lemondásra kényszerült a japán közlekedési miniszter vasárnap, alig négy nappal Aszo Taro kormányának megalakulása után. Nakajama Nariaki sajtótájékoztatón jelentette be távozási szándékát, Aszo Taro pedig elfogadta a lemondást.

Nakajama Nariaki szombaton került a közvélemény kereszttüzébe, miután az oktatás "rákfenéjének" nevezte a legnagyobb japán pedagógus szakszervezetet. Ez azonban távolról sem az első ilyen "nyelvi kisiklása" volt a miniszternek. A 65 éves politikusnak ezt megelőzően azért kellett mentegetőznie, mert egy interjúban "etnikailag homogénnek" nevezte Japánt, amivel az őslakos ainu közösség haragját váltotta ki.

Megfigyelők szerint Nakajama lemondása komoly csapást jelent Aszo Taro szerdán megalakult kormányának, illetve Liberális Demokrata Pártjának. Az óvatlan kijelentések után az ellenzék azonnal követelte Nakajama Nariaki lemondását, és a miniszterelnök felelősségét is firtatta, amiért bevette őt a kormányába. Kavamura Takeo, a kabinet főtitkára is elismerte, hogy romboló hatása van a történteknek, s ezután a kormánynak vissza kell nyernie a polgárok bizalmát.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!