Erzsébet
1 °C
4 °C

Izrael cáfolja, hogy köze lenne a Damaszkuszi merénylethez

MTI
2008.09.28. 14:08

Egy izraeli miniszter kategorikusan cáfolta vasárnap, hogy Izraelnek bármi köze lenne az előző napi damaszkuszi pokolgépes merénylethez, amelynek 17 halálos áldozata volt. "Valószínűtlen, hogy Izrael elkövetne egy ilyen tettet, különösen akkor, amikor Szíriával tárgyalunk" - jelentette ki a heti kormányülés után Jichak Herzog, a szociális ügyek minisztere, akinek szavait az izraeli közrádió idézte. A politikus a Törökországban folyó közvetett béketárgyalásokra utalt. Herzog úgy vélekedett, hogy Iránnak "érdeke lehetne" egy ilyen merénylet, hogy elszabotáljon minden közeledési kísérletet Szíria és a Nyugat között.

A vasárnapi szíriai sajtó a merénylet kapcsán külföldi elkövetőket vádolt. A kormányhoz közelálló al-Vatan című lap Izraelt említette első helyen azon gyanúsítottak közül, akik "nem akarják, hogy Szíria biztonságban és békében éljen". A "listán" szerepelnek még meg nem nevezett titkosszolgálatok, a Szíriával szomszédos országokban működő milíciák, továbbá olyan csoportok, amelyek "rosszul értelmezik az iszlám vallást". A szombati merénylet a legvéresebb volt Szíriában az 1980-as évek óta, s mindeddig semmiféle szervezet nem jelentkezett elkövetőként.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?