Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

Amerikai kémrepülőket vett Irak

Index
2008.09.28. 16:23

Amerikai gyártmányú - Beechcraft 350ER King Air típusú - kémrepülő érkezett Irakba, ami vasárnap repült először Bagdad légterében, jelentette az AFP. Az iraki védelmi miniszter, Abdel Kader Jasszem Mohamed azt nem közölte, hány új géppel támogatják az iraki biztonsági erőket (noha 2007-es hírekből tudni lehet, hogy öt ilyen gépre szerződött a Raytheon Aircraft Company). Mohamed azt sem mondta meg, mennyit fizettek a gépekért. A turbólégcsavaros felderítőgépek egy ellenőrző központba küldenek képeket, amelyek segítik majd a katonák földi irányítását.

Szeptemberben Mohamed megerősítette a hírt, hogy F-16-os gépeket akarnak venni Washingtonból. Újsághírek szerint összesen 36-ot. Ha ez megvalósul, akkor Irak kevésbé lesz az amerikai légierő segítségére utalva, és még több amerikai katona hazatérhet. Jelenleg 144 ezren tartózkodnak Irakban. Az amerikai hatóságok korábban közölték, hogy vadászgépeket és helikoptereket várhatóan katonáik kivonása után is Irakban kell majd tartaniuk.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?