Jolán
2 °C
4 °C

Alkotmányellenes eltérített repülőt lelőni Lengyelországban

MTI
2008.09.30. 22:00

Alkotmányellenesnek minősítette a lengyel alkotmánybíróság kedden azt a törvényt, amely felhatalmazta a lengyel hatóságokat a terroristák kezére került utasszállító repülőgépek lelövésére. A törvény összeegyeztethetetlen az emberi élet és az emberi jogok védelmének követelményével, pontatlanul van megfogalmazva, és túlságosan tág teret hagy az állami szerveknek a cselekvésre, állapította meg a testület. Azt is leszögezte a lengyel alkotmánybíróság, az emberi jogokba történő ilyen mértékű beavatkozás nélkül is lehetséges eredményes harcot folytatni a terrorizmus ellen.

A 2001. szeptember 11-i egyesült államokbeli terrortámadások után született lengyel törvény a nemzetvédelmi minisztert ruházta fel azzal a joggal, hogy utasítást adjon a terroristák által eltérített repülőgépek megsemmisítésére.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?