Koronavírus adatok

2022. jan. 27.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Károly, Karola
0 °C
7 °C

Maliki nem akar brit katonákat Dél-Irakban

MTI
2008.10.13. 06:45

Itt az ideje, hogy a brit harcoló csapatok távozzanak Irak déli részéből, jelentette ki a The Times című londoni napilapnak nyilatkozva Núri al-Máliki iraki kormányfő. A hétfői lapszámban megjelent interjúban Máliki kifejtette, hogy az iraki hadseregnek még szüksége van brit segítségre a kiképzés és néhány technológiai kérdés megoldása területén, de ezek már inkább üzleti jellegűek, mint sem katonaiak.

Máliki köszönetet mondott az amerikai vezetésű nemzetközi haderőnek azért, hogy jelentős támogatást nyújtott Iraknak, de mint fogalmazott: "lapozni kell". Az iraki területek továbbra is nyitva állnak a brit vállalatok előtt, és a két ország számos területen ápolhatja baráti kapcsolatait és együttműködését, fűzte hozzá.

A Szaddám Huszein néhai diktátor-elnök hatalmának megdöntésére 2003 márciusában indított hadjáratban az Egyesült Államok legszorosabb szövetségese Nagy-Britannia volt. A britek főként a dél-iraki Bászra kikötővárost és környékét biztosították. Jelenleg 4100 brit katona teljesít szolgálatot Irakban.  • Vennék
  • Hírek