Koronavírus adatok

2021. dec. 06.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Ambrus
-4 °C
3 °C

Exhumálták a srebrenicai mészárlás áldozatait

MTI
2008.10.28. 16:03

Feltárták a törvényszéki szakértők azt a tömegsírt, amelyet nemrég fedeztek fel Bosznia-Hercegovinában, közölte a helyi ügyészség kedden. A környéken talált gödrök a srebrenicai mészárlás áldozatait rejtik. A település határában eddig 12 gödröt tártak fel, amelyekbe több száz kivégzett ember földi maradványait rejtették el 1995-ben, a srebrenicai vérengzés után. "12 csontvázat és 26 más, emberi csontot exhumáltunk eddig az újonnan felfedezett tömegsírból" - mondta Jasna Subotic, a tuzlai ügyészi hivatal szóvivőnője.

A szerbiai határhoz közeli Kamenicát annak idején főként muszlimok lakták, de a háborúban teljesen elnéptelenedett. A település határában eddig megtalált tucatnyi tömegsírból eddig több száz emberi maradvány került elő.

Srebrenica a második világháború utáni Európa legszörnyűbb népirtásának helyszíne volt. A boszniai városba bevonuló szerb csapatok 8000 fegyvertelen férfit és fiút gyűjtöttek össze, majd végeztek ki. Az eddig fellelt 70 tömegsírba temetett holttestek közül több mint 5600-at sikerült DNS-teszt segítségével azonosítaniuk a szakembereknek.