Koronavírus adatok

2022. jan. 19.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Sára, Márió
-7 °C
5 °C

Nagy erejű földrengés rázta meg Kelet-Indonéziát

MTI
2009.01.03. 21:59

A Richter-skála szerint 7,2-es erejű földrengés rázta meg Kelet-Indonéziát - közölte az indonéziai meteorológiai és geofizikai intézet. Helyi idő szerint vasárnap hajnalban, háromnegyed ötkor mozdult meg a föld Új-Guinea szigetének nyugati felén. A földrengés epicentruma Manokwari várostól 135 kilométerre délnyugatra a Csendes-óceánon volt, fészke pedig tíz kilométerre a tenger feneke alatt. Az amerikai földtani intézet (USGS) 7,6-es erősségűnek mérte a földrengést, amelyet félórával később még egy 5,1-es erősségű utórengés követett.

Az indonéz hatóságok elrendelték a szökőárriadót, amelyet azonban nem sokkal később le is fújtak. Az első jelentések szerint sem személyi sérülést, sem anyagi károkat nem okozott a természeti csapás. Az áramszolgáltatás azonban megszakadt, és a pánikba esett lakosság az utcákra tódult, különösen Manokwari városban. A rendőrség és a hadsereg segítségével a tengerparton élőket magasabb helyre menekítették elővigyázatosságból.

A délkelet-ázsiai országokat 2004 decemberében letaroló földrengés a három tektonikus lemez találkozásánál fekvő Indonéziát sújtotta a legerősebben. A földrengés tizenegy országban több mint kétszázezer ember életét oltotta ki, az áldozatok közül több mint 168 ezer az indonéziai Aceh tartományban veszett oda.  • Eladnék
  • Hírek