Ágnes
-1 °C
2 °C

Lukasenko magasan vezet Fehéroroszországban

MTI
2001.09.09. 19:50
Az első megyei részeredmények szerint Alekszandr Lukasenko jelenlegi államfő magasan vezet a fehéroroszországi elnökválasztáson. A központi választási bizottság vasárnap este közzétette az első részeredményei szerint Minszk megyében a leadott szavazatok 4,22 százalékát dolgozták fel, és ennek alapján Alekszandr Lukasenko jelenlegi elnök a szavazatok 85,59 százalékát, Vlagyimir Goncsarik, az ellenzék közös jelöltje 8,76 százalékát, Szergej Gajdukevics, a Liberális Demokrata Párt elnöke a szavazatok 1,82 százalékát kapta. Gomel megyében a szavazatok 0,71 százalékát dolgozták fel 20.30-ig, ezek közül Alekszandr Lukasenko 74,92 százalékot kapott, Grodno megyében a szavazatok 1,16 százalékát dolgozták fel eddig az időpontig, ebből Lukasenkóra 85,13 százalék jutott.

Alekszandr Lukasenko fehérorosz államfő vasárnap este a hivatalos eredmények ismertetése előtt közölte, hogy megnyerte az elnökválasztást. A választás rendkívüli érdeklődés mellett zajlott Fehéroroszországban. Két órával a szavazóhelyiségek bezárása előtt a szavazásra jogosult több mint 7 millió állampolgár 75,2 százaléka adta le voksát. Ezen belül kiemelkedik a több, mint harminc külföldi választókörzetben való részvétel: ezekben délután 5 óráig a szavazásra jogosultak 48,7 százaléka adta le voksát. A külföldi választókörzet végeredményei szerint a jelenlegi elnök, Alekszandr Lukasenko magasan vezet. Eddig mintegy tíz panasz érkezett a bizottsághoz a választás lebonyolításának tisztasága miatt. Több újságíró kifogásolta, hogy a választással foglalkozó független internetoldalak a választás napján nem működtek. A választás tisztaságára több mint 700 nemzetközi és több mint 20 ezer hazai megfigyelő felügyelt. A nemzetközi megfigyelők vasárnap estére, az európai szervezetek és az EBESZ hétfő délelőttre ígérték álláspontjuk közzétételét.

A fehérorosz fővárosban a szavazóhelyiségek bezárása után 2000 ellenzéki tüntetett a belvárosban. A dpa szerint a Lukasenko önkényuralma ellen tüntetők a szakadó esőben sem oszlottak fel és szabadságot követeltek. A rendőrség nem avatkozott közbe.