Sándor, Ede
-4 °C
-1 °C

Arafat-Peresz találkozó szerdán

MTI
2001.09.25. 19:51
Izraeli és palesztin illetékesek szerint Simon Peresz izraeli külügyminiszter és Jasszer Arafat palesztin elnök a gázai repülőtéren találkozik szerdán. Az amerikai külügyminisztérium üdvözölte a találkozó bejelentését. Ariel Saron izraeli kormányfő a nemzetközi közösség nyomásával dacolva ezt megelőzően háromszor is meghiúsította a már kitűzött találkozót. Az Arafat-Peresz találkozó létrejötte érdekében a legnagyobb nyomást az Egyesült Államok gyakorolta Saronra, mert a szeptember 11-i amerikai merényletek után a nemzetközi terroristaellenes szövetséghez szükséges az izraeli-palesztin megbékélési folyamat életben tartása, de különösen a tűzszünet, amellyel véget lehetne vetni a tavaly ősz óta tartó palesztin felkelésnek.

Arafat keddre tervezett, és már régóta esedékes szíriai látogatását az utolsó pillanatban lemondták. A palesztin vezető délután Ammánból Gázába érkezett. Attalla Hairi, a Palesztin Hatóság ammáni képviseletének helyettes vezetője szerint Arafat a jordániai főváros repülőterén kapta kézhez a halasztást kérő szíriai üzenetet. Nem tudni, miért maradt el a találkozó, de ez már a második ilyen halasztás.

Az izraeli hadsereg kedden este, egy tűzpárbajt követően rövid időre behatolt a palesztin igazgatású Gázai övezetbe - közölték palesztin források. Sebesültekről nem érkeztek jelentések.