Beáta, Izolda, Lea
-4 °C
4 °C

Cáfolják az Arafat megöletésére vonatkozó tervet

MTI
2001.10.01. 20:22
Az izraeli külügyminisztérium hétfőn cáfolta a Jediót Ahronót izraeli lap vasárnapi jelentését, amely szerint a tárca vezetője, Simon Peresz kijelentette volna: "meggyőződése szerint" az izraeli vezérkari főnök helyettese, Móse Jahalon tábornok meg akarja ölni Jasszer Arafat palesztin elnököt. Egy katonai szóvivő közölte: "az izraeli hadsereg a kormány utasításait hajtja végre, és a kormánynak nincs szándékában ártani Arafatnak." A nagy példányszámú lap vasárnapi számában csak kiragadott néhány mondatot a Peresszel készített interjúból, hétfőn azonban közölte az egészet. A lap szerkesztősége leszögezte, hogy a kijelentés nem Peresz szájából hangzott el, hanem az interjút készítő újságíró fogalmazta meg így.

Izrael északi részén, Umm-el-Fahmban arab lakosok hétfőn ünnepélyesen megemlékeztek arról, hogy a városban egy évvel ezelőtt a palesztin felkelés kitörésével összefüggő jelentősebb tüntetésen a rendőrség megölt 13 izraeli arabot. A megemlékezés után több tucatnyi arab tizenéves kővel megdobálta a kivonult rendőröket. Többen közülük azt kiabálták: Halál a zsidókra! Sebesültekről nem érkezett jelentés.

Az Iszlám Dzsihád szélsőséges palesztin szervezet jelentkezett a hétfői jeruzsálemi pokolgépes merénylet elkövetőjeként. A merényletben, amelyet a város üzleti negyedében követtek el, senki nem sérült meg.