Gerzson
-3 °C
3 °C

Hat áldozat az észak-izraeli lövöldözésben

MTI
2001.10.28. 22:05
Az észak-izraeli Hadérában kitört lövöldözésben hat ember vesztette életét, a sebesültek száma 31 - közölte vasárnap este az izraeli rendőrség.

Három fegyveres palesztin a város központi buszpályaudvara közelében egy gépkocsiból nyitott tüzet a járókelőkre. Egy izraeli nő azonnal meghalt, hárman a kórházba szállításuk után haltak bele sebesüléseikbe. Polgári ruhás rendőrök két támadót lelőttek, a harmadik merénylőnek állítólag sikerült elmenekülnie. A merényletet az Iszlám Dzsihád radikális palesztin mozgalom vállalta. A palesztin vezetés vasárnap este elítélte a hadérai támadást, amelyben izraeli civileket gyilkoltak meg. Utasította a biztonsági szolgálatokat a tettesek felkutatására és bíróság elé állítására - jelentette a hivatalos palesztin hírügynökség (WAFA).

Vasárnap délelőtt ugyancsak Izrael északi részén egy izraeli katonát lőttek le ismeretlen tettesek, akik egy arabok lakta település irányába menekültek el. Az izraeli rendőrség "terrorista merényletnek" nevezte a gyilkosságot arra utalva, hogy a palesztin népfelkeléssel (intifádával) áll összefüggésben.

A merényletek veszélyeztetik azokat az amerikai erőfeszítéseket, amelyek az izraeli hadsereg betlehemi kivonulásának elérését célozzák. Korábban az izraeli miniszterelnöki hivatalból olyan hírek keltek lábra, hogy az izraeli katonák vasárnap este kivonulhatnak a ciszjordániai Betlehemből és Beit Dzsalából, amennyiben az egész nap folyamán nyugalom lesz a két egymással szomszédos palesztin autonóm településen.

Ariel Saron izraeli miniszterelnök egyik tanácsadója, Dore Gold a hadérai lövöldözés után úgy nyilatkozott a Reuters hírügynökségnek, hogy "az indokolatlan támadás csak bonyolítja a dolgokat". Jászir Abed Rabbo palesztin tájékoztatási miniszter közölte: Izrael nem használhatja fel az erőszakot ürügyként arra, hogy katonáit Betlehemben tartsa.

Az izraeli miniszterelnök vasárnap este összehívta a biztonsági kabinetet a hadérai lövöldözés után kialakult helyzet megvitatására - jelentette az izraeli rádió. Hírügynökségi jelentés szerint a biztonsági kabinet ülésén napirendre kerül az esetleges izraeli kivonulás Betlehemből.

A Kathpress jelentése szerint izraeli katonák az utóbbi néhány napban nehézfegyverekkel lőtték a betlehemi katolikus egyetemet. Vincent Malham dékánhelyettes az oktatási intézmény védelmét kérve vasárnap a nemzetközi közösséghez fordult. A palesztin egyetem épületébe, amelyet 1973-ban alapított a Vatikán, a két előző éjszaka legkevesebb 45 páncélgránát csapódott be, de szerencsére senki sem sérült meg - állította Malham. Az egyetem 2000 hallgatójának kétharmada muzulmán.