Benedek
-4 °C
5 °C

Repülőgép-hordozó sodródik az Égei-tengeren

MTI
2001.11.04. 15:13
Leszakadt a vontatókötélről és az Égei-tengeren sodródik az a hatalmas, félkész állapotban lévő ukrán repülőgép-hordozó, amelyet a kínaiak vettek meg, s most próbálnak a Fekete-tengerről a kínai partokig vontatni. A balesetet az Égei-tengeren tomboló vihar okozta: a heves széllökések miatt a görög hatóságok szombaton eleve meg is tiltották a hajózást a térségben. A török hatóságok szerint a Varjag jelenleg mintegy 6 kilométer/óra sebességgel sodródik, de nem jelent közvetlen veszélyt a legközelebbi görög szigetre sem, mert az nyolc órányi útra van tőle. Az Anadolu török hírügynökség szerint a 306 méter hosszú és 72 méter széles hajóóriás vontatókötele szombaton késő este szabadult el mintegy húsz kilométerre Leszbosz görög szigettől, a török partokkal átellenben. Jelenleg azon dolgoznak, hogy a hordozót ismét ellenőrzés alá vonják.

A fegyvertelen, 37 ezer tonnás monstrumot Ukrajnától egy kínai, pontosabban egy makaói cég vette meg, hogy szórakoztató parkot és szállodát rendezzenek be rajta. A repülőgép-hordozó csütörtökön manőverezett át a Boszporusz-szoroson, majd később a Dardanellákon. A motor és kormánymű nélküli hajót a török hatóságok előzőleg többször is visszafordították a török területi vizekről, mondván, hogy a motor nélküli hatalmas platformot aligha tudják biztonságosan keresztülvinni a szoros 12 éles kanyarulatán. Hosszas török-kínai diplomáciai huzavona után azonban Ankara végül belegyezett a hajó átvontatásába a szorosokon, s akkor nem is történt baj.

A repülőgép-hordozó eredetileg a szovjet haditengerészetnek készült, de a Szovjetunió felbomlása miatt befejezetlen maradt. Törökország nyugati szövetségesei aggódnak, hogy Kína - szálloda és szórakoztatókomplexum helyett - mégis repülőgép-hordozóként akarja majd üzemeltetni, jelentősen növelve haditengerészetének hatékonyságát.