Sándor, Ede
-4 °C
-1 °C

A közel-keleti békefolyamat felújítását sürgeti az Európai Unió

MTI
2001.11.17. 21:09
A közel-keleti békefolyamat felújítására szólította fel Izraelt és a palesztinokat Guy Verhofstadt, az Európai Unió soros elnöke, miután az általa vezetett küldöttség szombaton délután Rámalláhban megbeszélést folytatott Jasszer Arafat palesztin elnökkel.

Verhofstadt úgy vélte, jók az esélyek a békefolyamat újraindítására. Megerősítette, hogy az EU álláspontja szerint az izraeli-palesztin végleges megállapodás részeként szükség van egy palesztin államra, de megjegyezte: szükség van Izrael létét biztosító garanciákra is. Arafat sajtóértekezletén leszögezte: a palesztinok mindent megtesznek annak érdekében, hogy tűzszünetet érvényben tartsák. A palesztin vezető arra kérte az Európai Unió tisztségviselőit, hogy nyújtsanak segítséget az izraeli megszorítások megszüntetéséhez és a palesztin területekre történő izraeli behatolások megakadályozásához.

Izrael szombaton azzal vádolta meg az Európai Uniót, hogy részrehajló az arabok javára, és ezért elutasította azt is, hogy aktívabb szerepet játsszon a közel-keleti békefolyamat újraélesztésében.