Gyöngyi
6 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Harminchét újságírót öltek meg tavaly

MTI
2002.01.04. 09:21
A Bizottság az Újságírók Védelmére (CPJ) elnevezésű nemzetközi szervezet adatai szerint 2001-ben 37 újságíró vesztette életét foglalkozásának gyakorlása közben. A New York-i székhelyű bizottság éves jelentésében rámutatott arra, hogy tavalyelőtt huszonnégy újságíró halt meg hivatásának végzése közben, és a halálesetek jelentős emelkedését az afganisztáni háborúnak tudható be. A közép-ázsiai országban zajló hadműveletekről tudósító újságírók közül nyolc vesztette életét.

Az egy országban meghalt újságírók száma tekintetében azonban továbbra is Sierra Leone áll az élen. Az afrikai országban 1999-ben tíz riporter vesztette életét. A jelentés felhívta a figyelmet arra is, hogy nem minden esetben háborús események okozták az újságírók erőszakos halálát. Sokukat azért gyilkoltak meg, mert oknyomozó tevékenységet folytattak korrupt politikusok üzelmeinek a feltárására, illetve bűnszövetkezetek leleplezésére. Ebben a témakörben a CPJ jelentése egyebek között Kínát, Thaiföldet és Jugoszláviát említette meg.