Hortenzia, Gergő
-2 °C
8 °C

Buddhista kegyhelyeket romboltak le Vietnamban

MTI
2002.01.04. 11:51
Negyvenkét "illegális" pagodát romboltak le a vietnami hatóságok a buddhizmus egyik fő kultikus helyének számító "Illatok pagodája" közvetlen közelében, az ország északi részén. Mint arról a Lao Dong című vietnami szakszervezeti lap pénteki számában beszámolt, a rombolás öt napon át, december 30-tól január 3-ig tartott a helyi rendőrség és a népi bizottság illetékeseinek vezetésével. A pagodákat nem sokkal a több százezer buddhista hívőt és turistát vonzó, a vietnami holdújévet követő három hónapos zarándoklat előtt semmisítették meg a hatóságok.

A Hanoitól hatvan kilométerre délnyugatra fekvő központi pagoda közelében a helyi lakosok 1997 óta - hivatalos engedély nélkül - 42 kultikus építményt emeltek annak reményében, hogy az "Illatok pagodáját" felkereső turisták számukra is juttatnak adományokat. Az "Illatok pagodája" Vietnam egyik leglátogatottabb kultikus építménye: a pagodához elzarándokló turisták évente több millió dollárral gyarapítják a helyi és az állami költségvetést - írja az AFP.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?