Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Nem tudja teljesíteni NATO-kötelezettségeit Lengyelország

MTI
2002.01.07. 13:29
Lengyelország lemondott összesen 17 olyan védelmi célkitűzés megvalósításáról, amelyeket még 2000-ben egyeztetett a NATO-val - írta hétfőn a Rzeczpospolita. A mértékadó konzervatív napilap értesülései szerint a lengyel fél ez irányú szándékát az észak-atlanti szövetség védelmének szokásos évi áttekintése során jelentette be, nyugtalanságot váltva ki a NATO-központban. Jerzy Szmajdzinski lengyel nemzetvédelmi miniszter azt bizonygatja - írta a lap -, hogy a NATO-val szemben vállalt kötelezettségek és az ezzel kapcsolatos kiadások a tárca költségvetésében különleges védelmet élveznek. Ám egyre gyakrabban hallani azt az érvelést, hogy amikor Lengyelország ezeket a kötelezettségeket elvállalta, még a hazai össztermék (GDP) évi 5 százalékos növekedésére számított (az idei költségvetési tervezet 1 százalékos növekedést irányzott elő).

Jerzy Szmajdzinski tárcavezető cáfolta, hogy Lengyelország bárhol, de különösen a NATO főhadiszállásán lemondott volna 17 célkitűzés megvalósításáról, ahogy a Rzeczpospolita írta. Hozzátette azonban, hogy egyes vállalt kötelezettségek teljesítése késedelmet szenvedhet.