Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Az Egyesült Államok letartóztatná a tálib minisztereket

MTI
2002.01.10. 08:55
Az amerikai külügyminisztérium szerdán kijelentette: az afganisztáni volt tálib kormányzat minisztereinek az őrizetbe vételét akarja. Richard Boucher, a tárca szóvivője, napi sajtótájékoztatóján ezt azzal indokolta, hogy a tálib kormányzat menedéket és támogatást nyújtott az al-Kaida szervezetnek, illetve az Afganisztánban működött terroristáknak. Boucher ezzel a kijelentésével azokra a hírekre reagált, miszerint az új afganisztáni hatóságok szabadon engedték a volt tálib kormány három egykori miniszterét. Boucher megfogalmazása szerint az őrizetbe vételre, illetve őrizetben tartásra vonatkozó amerikai igény a "vezető tálib tisztségviselők" körére terjed ki. Az amerikai külügyi szóvivő hangsúlyozta, hogy - egyelőre legalábbis - csupán sajtójelentések szólnak a szabadon engedésekről.

Az amerikaiak - mint azt már korábban közölték - a Kuba szigetén található Guantánamo haditengerészeti támaszpontra kívánják szállítani az Afganisztánban elfogott legfontosabb személyeket. A támaszpont területén lázas munka folyik: építik a szuperbiztos cellákat a több száz - de lehet, hogy idővel akár több ezer fogoly számára. A legnagyobb mennyiségben használt "építőanyag" a sűrű szövésű, rozsdamentes acélháló.