Gál
8 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Bélféregjárvány Szerbiában fertőzött disznóktól

MTI
2002.01.13. 19:08
Szerbiában már-már járványméreteket ölt a fonálféreg-fertőzés (trichinellosis): mindeddig csak Vajdaságban történtek megbetegedések, de a hét végén már a tartománytól délre fekvő szerbiai területeken is tömegesen jelentkeztek a kórházakban bélféreggel fertőzött személyek, a hadseregben 14 katona betegedett meg. A fonálféreg-fertőzéseket először Közép-Bánátban észlelték Nagybecskerek (Zrenjanin), Törökbecse (Novi Becej), Bégaszentgyörgy (Zitiste) környékén.

A térségben több mint 180 ember betegedett meg, akik a kumáni vágóhídról származó sertéshúst fogyasztottak. A jugoszláv hadsereg svilajnaci alakulatában 14 katona betegedett meg, négyüknek súlyos az állapota. A közelben fekvő Kragujevac városában tíz fertőzött személyről tudnak. A boszniai határnál lévő nyugat-szerbiai Loznica kórházában vasárnapi délutánig húsz személy jelentkezett ugyancsak fonálféreg-fertőzésre utaló tünetekkel.

A megbetegedéseknek részben az az oka, hogy az új év előtt sokan vágtak disznót, s fogyasztottak a fertőzött húsból.