Gál
10 °C
21 °C
Index - In English In English Eng

Drogháborút hirdetett az orosz duma

MTI
2002.01.16. 19:39
Az orosz törvényhozás alsóháza, az állami duma által szerdán elfogadott Btk.-módosítás értelmében a jövőben életfogytiglani szabadságvesztéssel büntethetik a kábítószercsempészeket, valamint a narkotikumok terjesztőit, sőt birtoklóit is.

A parlament tavaszi ülésszakának első napján elfogadott jogszabályt az ország katasztrofális droghelyzetével magyarázták a honatyák. A napokban közzétett felmérés szerint csak Moszkvában a lakosok mintegy 10 százaléka fogyaszt kisebb, vagy nagyobb rendszerességgel kábítószert, és a szakértők a drogfogyasztással hozzák összefüggésbe az AIDS-vírus gyors terjedését is.

A duma által megszavazott rendelkezés értelmében már akkor is kiszabható az életfogytiglani szabadságvesztés, ha valakinél 0,006 gramm heroint találnak. Eddig ezért legfeljebb 10 éves büntetés járt, és bármilyen, kábítószerrel összefüggő bűncselekményért is maximum 15 évet szabhattak ki a bíróságok.

A Gazeta.ru című internetes lap szerdán emlékeztetett arra, hogy korrupt rendőrök többször helyeztek el házkutatások vagy autók átvizsgálása során kábítószert, hogy azután megzsarolhassák áldozataikat. A közelmúltban a dél-oroszországi Rosztovban bukott le 6 rendőr, akik 5 ezer dollárt követeltek ily módon egy Mercedes tulajdonosától.