Gál
10 °C
21 °C
Index - In English In English Eng

Kijárási tilalom 16 éven aluliaknak Moszkvában

MTI
2002.01.18. 18:52
A moszkvai önkormányzat készülő rendelete szerint 16 éven aluliak nem tartózkodhatnak majd az utcán felnőtt kísérő nélkül este 11 és hajnali 5 óra között.

A Jurij Luzskov polgármester által pénteken nyilvánosan támogatott elképzelés része lesz annak a küzdelemnek, amelyre Vlagyimir Putyin orosz elnök szólította fel a kormányt és a hatóságokat a kallódó, felügyelet nélküli gyermekek megmentése érdekében. Ilyen javaslattal tavaly már a moszkvai rendőrség is előállt, igaz, ők azzal a hivatkozással, hogy az orosz főváros utcái veszélyesek éjszaka a kiskorúak számára.

Luzskov szerint a rendelet elfogadása után a rendőröknek minden esetben ellenőrizniük kell az éjszaka utcán csatangoló kiskorúakat, és amennyiben otthontalan gyermekről van szó, a hatóságok gondoskodnak arról, hogy ételhez, tisztálkodási lehetőséghez és ágyhoz jusson.

A kallódó gyermekek problémájára Valenytyina Matvijenko, szociális ügyekért felelős orosz miniszterelnök-helyettes már tavaly év végén felhívta a figyelmet. Putyin elnök is vele konzultált a héten, mielőtt kiadta rendeletét a jelenség elleni küzdelemről.

Hivatalos adatok szerint ma 1 millió körüli a magára hagyott gyermekek száma Oroszországban: van akit családja taszít el magától, többen viszont maguk szöknek meg otthonról, illetve árvaházakból, nevelőintézetekből, internátusokból. Számosan közülük Moszkvában kötnek ki, ahol nagyon sokan szervezett bűnbandák áldozatai lesznek, amelyek kábítószerre szoktatják, és koldulásra, vagy prostitúcióra kényszerítik őket.